Ca tot a venit vara, m-am gandit sa iti propun o serie de salate usor de facut, extrem de gustoase si satioase. Mai mult de atat sunt si rapide si suficient de bogate caloric cat sa le mananci in timpul zilei la munca.

Salata curcubeuAm sa incep cu salata curcubeu. O salata care te energizeaza imediat si care te pune pe picioare intr-o zi torida de vara. Am tot mancat salate din legume crude, n-am ce zice sunt extrem de bune, dar uneori parca mai simti nevoia si de ceva fiert sau oparit. Am pornit cu niste cartofi fierti. Cartofii nu trebuie sa lipseasca din alimentatie chiar daca va este frica din cauza amidonului. Amidonul este bun, nu dauneaza si nu te ingrasa daca stii cat si cand sa il consumi.

De preferat este sa alegi cartofii daca ai un stil de viata ceva mai alert, consistenta lor te ajuta pe parcursul unei zile aglomerate. Am fiert vreo 4 cartofi in coaja, apoi i-am lasat sa se odihneasca vreo 20 de minute.

 

Intre timp am pus apa la fiert cu un pic de sare unde am aruncat morcovii, tot vreo 4. Se pare ca morcovii sunt mai sanatosi pentru organism daca sunt consumati fierti. Aveti grija la fierbere sau nu fie nici prea, prea fierti. Trebuie sa fie sufiecient de fierti cat sa nu se sfarame. Morcovii contin betacaroten, un antioxidant important pentru minte si trup.

Salata-fantezie-damiana (3)

Am mai fiert si 2 oua de tara. Ei cine are, are. Mi-a adus mama de la tara niste oua exceptionale. Si cum cele de la gainile de tara se pare ca sunt cele mai bune, n-am putut sa nu arunc in slata curcubeu cateva oua fierte bine.

Mai aveam prin frigider vreo 3 castraveti murati si niste gogosari (muraturi puse de mama, bineinteles). Le-am maruntit, ai grija la castraveti, sa ii storci bine inainte sa ii arunci in castron peste toate celelalte legume.

Am pus si un pumn de masline iar pentru si mai multa consistenta, am aruncat 250 gr de telemea de vaca pe care am taiat-o cubulete.

Stii ca imi plac mirodeniile asa ca nu am trecut cu vederea peste ele. Am pus piper, oregano, un varf de cutit de turmeric si inca un varfulet de menta uscata.

Salata-fantezie-damiana (5)

Sarea nu are ce cauta in salata curcubeu pentru ca oricum este sarata branza. Daca vrei sa pui alta branza, un cas sau branza proaspata de vaci, atunci poti arunca si un strop de sare.

Ca sa se lege cat de cat si sa nu folosesc maioneza, am pus o lingura de mustar cu marar (genial acest mustar de la Bunica, l-am gasit la Mega Image intr-un pachet cu 3 feluri de mustar- foaaaarte bune toate).

Salata curcubeu

Salata curcubeu

Apoi, am pus vreo 2-3 linguri de ulei de masline si am stropit cu un pic de otet de mere. Imi place sa fie acra salata.

Per total dureaza in jur de 30 de minute pentru ca na, trebuie sa fierbi aproape toate legumele. Daca ai ce iti trebuie, de preferat este sa faci legumele la aburi. Asa isi pastreaza mult mai bine proprietatile.

Asadar, iti urez pofta buna! Este o salata aperitiv foarte buna si pentru mesele in familie.