Desert? Incearca dovleac copt!
Reteta dovleac copt pentru doua portii:
Un dovleac de vreo 500 de grame se taie pe din doua, se scot samburii, se spala bine. Coaja se pastreaza. Iei o tava si o ungi cu un pic de ulei de masline. Daca vrei sa fie ceva mai crocant, poti pune folie de aluminiu. Eu evit folia de aluminiu pentru ca este destul de daunatoare organismului. Creaza o reactie care ar duce la cancer, spun studiile. Mai poti folosi foaia de copt. Este mult mai usor asa pentru ca nici nu risti sa arzi tava in cuptor.
Asadar, am uns un pic tava, pun dovleacul cu coaja in jos, pulpa sa ramana in partea de sus.
Cuptorul incins in prealabil la 200 de grade.
20 de minute il las la 200 de grade, apoi alte 20 de minute la 180 de grade.
Asta este reteta clasica la care mai poti adauga, daca doresti, miere, scortisoara, cuisoare ori seminte de dovleac, in, susan, nuci, in functie de gust.
Eu prefer clasic- dovleac copt cu scortisoara si nuci. Nucile le parlesc un pic, vreo 2 minute, sa fie mai crocante. Daca le vrei si un pic glazurate, adauga 2-3 linguri de zahar peste nuci, cand sunt usor aramii.
Inital nu imi placea de asta umflat si portocaliu, insa, dupa ce am citit ce proprieteti are, am inceput sa imi fortez organismul sa il placa.
Dovleacul, caci despre el este vorba, a inceput sa fie prietenul meu!
Acum ca stiu la ce este bun, va impartasesc si voua si va recomand sa incepeti sa il adaugati in alimentatie.
- este bogat in antioxidanti si vitamine
- sarac in calorii
- contine multa vitamina A
- caroten
- eficient impotriva bolilor de inima
- protectie impotriva cancerului
- ajuta mintea
Dovleacul contine si mult potasiu, despre care am citit ca tine tensiunea arteriala sub control. De altfel, dovleacul este bogat in fibre care asigura buna functionare a digestiei. Ce mi s-a parut si mai interesant este ca ajuta in combaterea asteniei. O problema cu care ne cam confruntam multi, in ultima perioada.
Ca totul sa fie si mai sanatos, joaca-te cu niste condimente care ii dau mai multa valoare nutritionala desertului.
Eu folosesc multa scortisoara. De multe ori pun scortisoara chiar si la carne. Imi place gustul in mod special si stiu ca are multe proprietati care ajuta organismul si il mentine mai sanatos. Ca nutrienti, scortisoara contine carbohidrati, proteine, grasimi si fibre, vitaminele A si C, tiamina, niacina, riboflavin. Este o excelenta sursa de mangan, continand fier, sodiu, potasiu, calciu si fosfor. In plus, contine un puternic antioxidant numit glutation.
In plus, scortisoara:
- Accelereaza metabolismul
- Stimuleaza circulatia periferica
- Elimina respiratia urat mirositoare
- Este puternic antioxidanta
- Elimina maladia Alzheimer
- Regleaza menstruatia
- Stimulează sistemului imunitar
- Este anticancerigena
Exista doua tipuri de scortisoara:
Criteriu | Scorţişoară adevărată (Ceylon) | Scorţişoară Cassia |
Gust | Dulce şi delicat | Puternic |
Culoare | Maro deschis | Maro închis |
Aspect | Aspect de ţigară din foi având mai multe straturi subţiri. | Un sigur strat gros ce se curbeaza în ambele direcţii. Aspect de tub gol. |
Textură | Catifelată | Aspră, rugoasă |
Ţara de origine | India, Sri Lanka | China, Vietnam*, Indonezia*. |
Sa aveti pofta!