Se zice ca este cea mai veche bere pilsner din lume si pentru ca este atat de renumita nu puteam rata o vizita la faimoasa fabrica Pilsner Urquell din Plzen.

Pilsner Urquell , o fabrica de-a dreptul impresionanta, iar mie nu imi place berea, dar locul asta merita vizitat.

Asadar am trecut de poarta veche, pastrata ca simbol al primei berarii, si am pasit in paradisul berii. Un bautor inrait s-ar fi imbolnavit daca ar fi vazut cate butoaie de bere , sticle, sute de litri se fac acolo.

Ma rog, ne strangem un grupulet, vine un ghid si incepe sa povesteasca de imperiul SabMiller, cum ar veni mama celor mai renumite beri din lume si aflu ca printre multitudinea de branduri apare si Ciucas, berea noastra, nici nu banuiam ca ar face parte dintr-un lant atat de mare.

Mergem mai departe cu un autobuz spre fabrica noua de bere , unde , daca imi mai amintesc eu bine, pe minut, fabrica poate produce pana la 60.000 de sticle. Sticle care sunt verificate, spalate de mai multe ori, reciclabile, foarte bine alese de aparate de ultima generatie. Fiecare sticla in parte trece prin multe proceduri de siguranta si igiena ca nu cumva vreun client sa nu fie multumit.

Mai departe ajungem la fabrica veche Pilsner Urquell, unde am vazut containerele in care se fabrica berea in 1842. Partea amuzanta a fost ca ghidul ne-a atentionat la urcarea unor scari sa avem mare grija pentru ca anul trecut un german si-a rupt piciorul din cauza neatentie sau ma rog, din cauza alcoolului ridicat in sange.

Cea mai intersanta parte din tot turul a fost cand am coborat in „beciul” unde sunt tinute butoaiele de bere. Cam frigut acolo! Miros intepator, culoare lungi si intunecate, te cam treceau fiorii pe acolo daca erai de unul singur. Zic asta pentru ca, ghidul nostru a patit cam multe anul trecut, ne-a rugat sa nu ne indepartam de grup ca nu cumva sa ne piarda pe acolo ,  nu de alta, dar  „I lost 5 chinese people” :)))) spuse ea cu o voce tremurata.
Image Banner 468 x 60
Eu aveam toate sansele sa ma pierd pe acolo ca ma manca un picut sa vad cum este pe fiecare culoar.  Tot „beciul ” asta avea doar noua km 🙂 iar pentru turisti doar unul poate fi vizitat.

Am baut bere nefiltrata, nepasteurizata,  direct din butoi, rece … mmm chiar buna. Si cum am zis eu nu beau bere , dar asta avea un gust aparte.

Pretul unui ticket la Pilsner Urquell este de 150 CZk (cam 5 euro).

Aacceptabil zic , avand in vedere ca ai ce vedea si ce bea 🙂