Praga si transportul in comun

Si cehii ne-au luat-o inainte. Au infiintat prima linie de metrou in 1974 iar noi in 1979 ne laudam ca am ajuns la acea performanta.  In 92′ au conceput un singur sistem de transport in comun care le cuprinde pe toate, adica metroul, autobuzele, tramvaiele au aceeasi „mama”, in concluzie cu un singur abonament care costa 4750 coroane (830 lei) pe an, pot merge cu orice mjloc de transport in comun chiar si cu funicularul. Funicularul, pe langa faptul ca este un punct de atractie turistica, este si un mijloc de transport mai rapid si mai lejer de a te deplasa de la poalele dealului „Petrin Hill” la 130 m peste malul  raului Valtava. Funicularul a fost construit in 1932 iar traseul pe care il parcurge este de 510 m.

Daca esti turist iti poti cumpara un bilet care acopera toate mijloacele de transport cu doar 110 czk pentru 24h. Daca vrei sa vezi Praga cu masina nu este cea mai buna alegere. In centru nu ai unde sa parchezi si nici nu ai voie sa circuli cu masina, iar daca gasesti parcare te cam usuca de bani (20-40 czk, 3-7 lei pe ora), asa ca indicat este sa gasesti un loc fara plata, ceea ce nu este imposibil dar le gasesti pe la marginea orasului.

In rest te deplasezi cu transportul in comun iar in fiecare statie si aproape pe fiecare geam gasesti atentionari „Aveti grija la buzunare, sunt hoti”, foarte tare ma intreb daca din cazua romanilor au pus afisele astea sau au si ei raufacatorii lor.

A’ si am uitat sa va spun scarile rulante de la metrou pot ajunge la 100 m lungime cu o inclinatie de aproape 50 de grade adica ai impresia ca pici in cap :).

[nggallery id=63]

Articole recente