Castelul Regal si Coloana lui Sigismund

Nu ca mi-ar placea mie foarte mult istoria dar istoria polonezilor chiar este impresionanta. Din cate am inteles au refacut aproape toata cladirile dupa razboi, cu aceeasi arhitectura.

” Castelul Regal – fosta resedinta a monarhilor polonezi, a fost distrusa de bombardamentele germane din timpul invaziei Poloniei. Reconstructia sa a inceput in anul 1971 iar astazi o aripa a cladirii este folosita de Muzeul National. ”

Plimbandu-ma prin acele incaperi stateam si ma gandeam cum ar fi fost sa traiesti in acele vremuri, fara internet, fara apa calda, cablu, telefon mobil, lista poate continua. Si am realizat ca nu as fi putut, si nu neaparat pentru ca nu exista tehnologie moderna ci din cauza tinutelor. Chiar daca mi se par geniale croielile nu as fi rezistat cu acele corsete stranse de-ti taiau respiratia, cu acele „dedesubturi” (fuste). In schimb eleganta si respectul le-as fi acceptat fara probleme.

Mi s-a parut genial faptul ca in ghidul turistic au trecut orice parea sa fie de interes public.  Multe cladiri care la prima vedere iti pot parea neimportante, parcuri, monumente.

„Coloana lui Sigismund – este unul dintre cele mai faimoase monumente ale Varsoviei si unul dintre cele mai vechi din Europa. Coloana si statuia comemoreaza regele Sigismund III Waza, care in 1596 a mutat capitala Poloniei din Cracovia la Varsovia.”

Castelul Regal

 

Articole recente