Stiegl – fabrica, muzeu, bere multa
A fost prima fabrica-muzeu de bere pe care am vizitat-o.
Fata de alte fabrici de bere unde faci un tur prin tot „imperiul”, aici, la Stiegl, am facut un tur printr-un muzeu foarte bine pus la punct. Un muzeu care iti arata pas cu pas ce inseamna berea, cum se face, ce sacrificii au fost facute cand a fost inventata, cum au evoluat in tehnologie si cum se ajunge la fiecare sortiment de bere.
Initial Stiegl a fost o berarie simpla din Salzburg infiintata in anul 1492. Usor, usor, a devenit cea mai renumita fabrica din Austria, iar o data cu 2009 au ajuns la performanta de a fabrica peste un milion de hectolitrii pe an.
Stiegl se remarca prin ingredientele raw, tehnologie de ultima generatie si calitate.
Nu pot sa zic ca sunt o bautoare de bere, insa o fabrica de gen mi se pare un punct turistic interesant, mai mult de atat, zic ei, pana si Mozart ar fi fost bautor impatimit al acestui brand.
Interesanta pentru ca fiecare berarie in parte are povestea ei si modul ei de a arata lumii ce a reusit sa faca de cand a intrat pe piata.
Din pacate si noi avem brand-uri renumite de bere , unele sunt recunoscute si in international, dar nu am auzit ca una dintre ele sa poata fi vizitata.
Sa revenim … Este o berarie particulara, o traditie de familie, iar de mai bine de 20 de ani, afacerea este tinuta in frau de Dr. Heinrich Dieter Kiener. Patron care, zice el, s-a mentinut aproape 500 de ani pe piata pentru ca tine mult la comentariile clientilor si la sfaturile angajatilor, si acestea au fost punctele forte care l-au ajutat sa evolueze. Asa patron sa tot ai.
Pretul unui bilet este de 9 euro pentru adulti dar daca ai Salzburg Card nu platesti nimic.
In pretul biletului este inclusa si o degustare de trei beri Stiegl la alegere de 200 ml, si ai si un cadou la alegere.
Cu alte cuvinte, austriecii stiu sa atraga turisti. Au cu ce…