Mancarea frantuzeasca nu inseamna doar branzeturi
Nu, nu am mancat doar branzeturi fine, urat mirositoare sau mucegaite in Franta. Am descoperit ca au si alte specialitati la fel de bune.
In centrul vechi al Nisei am gasit o carciuma, cum le zic eu, unde am mancat niste chestii delicioase. Nu pot sa spun ca sunt tocmai genul care incearca orice, insa mi-am calcat pe inima si am testat.
Socca – a fost singura care mi-a placut in mod deosebit si am si incercat sa o prepar acasa.
Cu ce companii aeriene poți zbura către Nisa?
Este un fel de lipie facuta din faina de naut,apa, ulei de masline extravirgin si ierburi proaspete- rozmarin, cimbru, oregano… si lista poate continua in functie de gust. Se prepara la cuptor sau direct in tigaie. Este minunata, sincer. O gustare rapida care merge perfect cu un pahar de vin.
In afara de asta am mai degustat si alte nebunii ale carora denumiri, sincer, nici nu le-am tinut minte.
Am luat o gurita dintr-un fel de budinca de paste cu ceva castraveti si ghimbir…
Am cerut o oliviera, na, eu fata educata de la Bcucuresti iar doamna care era de altfel si casiera si ospatarita imi spune: „Pai, aveti pe masa”, ma uit pe masa si cand colo da, aveam pe masa, sare si piper in doua sticle de Granini care aveau capacele gaurite perfect, cat sa nu curga nici prea multa sare, nici prea putina, nici prea mult piper, nici prea putin.
Renumite mai sunt si deserturile frantuzesti. De ce sa nu recunosc, am ramas lipita de vitrina unui magazin plin de minunatii dulci, colorate, jeleuri si alte bomboane.
Patiseriile…mmmm… Nu m-am putut abtine si nu m-am rezumat doar la cunoscutele croasante simple sau umplute. Am mancat din toate!
Mi s-a parut foarte tare ca plata se facea la un tonomat iar doamna care era dupa tejghea, era doar pentru servirea produselor.
Am mancat destule insa n-am pozat chiar tot. Stiti doar, eu nu ma omor cu mancarea gatita si cu atat mai putin nu sunt innebunita dupa carne. Daca leguma ar avea proteina carnii, as trai linistita doar cu legume.
Dar, na, fiind in vacanta am mancat si ceva preparat. Pui la rotisor cu sos de rosii proaspat, rozmarin si gnocchi- buuuun.
Am bananait si prin magazine, evident si am descoperit tot felul de legume care arata total diferit fata de cele pe care le poti gasi la taranii nostrii.
Iacata o conopida…
Si uitati ce ridichi
🙂
Nimic din toate bunatatile nu m-a dat pe spate cum m-a lesinat inghetata Raffaelo.
Dumnezeule mare! Este ceva divin! Cremoasa, acelasi gust ca bomboana in sine, migdalele lipsesc dar, in rest- cocosul, tot ce contine si mingiuta aceea alba, are si inghetata.
Imi doresc ca si la noi in tara sa ajunga cat mai repede aceasta minunata, delicioasa, inghetata dar, si celelalte sortimente. Dupa inghetata Raffaelo, locul doi- inghetata Oreo mmmm…