Nice – un adevarat paradis

Nu am fost niciodata innebunita dupa Franta, insa Nice (Nisa) m-a convins ca exista locuri relativ aproape de Romania unde poti simti cu adevarat linistea.

Nicaieri nu am gasit oameni mai relxati si mai veseli, zambareti, parca lipsiti de griji, ca in Nice.

Sa incep cu inceputul, evident. Zborul dureaza intre doua ore si zece (atat am facut la intoarcere) si doua ore si jumatate (atat am facut la dus). Cum nu imi place sa zbor dar imi place totusi peisajul care se poate vedea de sus, nu am ratat sa imortalizez aeroportul din Nisa.

(P) Zboruri ieftine spre NISA FRANÅ¢A

Nice France Nisa poze Franta Vacanta

In prima faza ai impresia ca aterizezi pe apa, este divin.

Din cate am inteles, un japonez simpatic ne-a povestit asta, initial, Nisa a fost descoperita de greci, apoi de italieni si mai tarziu de catre Francezi. Practic e o adunatura de mancaruri, traditii, culturi dar intr-un echilibru perfect.

Este al doilea oras ca atractie turistica dupa Paris si al 5-lea ca marime din Franta.

Promenade des Anglais Nice France Nisa poze Franta Vacanta

Nu pot sa zic ca are atat de multe atractii turistice ci este mai de graba o statiune la mare. O statiune, ce-i drept, destul de costisitoare dar nu mai costisitoare decat oricare alt oras de prin orice alta tara din Europa. Un fel de mancare la un restaurant  de pe faleza sau din centrul orasului porneste de la 12 euro, un pahar de vin este de la 3,50 euro in sus, berea de la 5 euro in sus si asa mai departe.

Poti manca insa foarte bine si de la tavernele pozitionate in centrul vechi al Nisei unde poti degusta delicatese traditionale care au preturi incepand de la 2 euro, dar despre ce am mancat o sa va povestesc mai tarziu un pic.

Revin la peisaj, atmosfera, oameni. Cum spuneam, nimic din ce am vazut in alte tari nu se compara cu ce se afla aici, si zic asta pentru ca, bastinasii nu sunt in goana, nu alearga dupa autobuze respectiv tramvai. Nu am vazut o cearta in strada, un caine maidanez sau vreun cetatean care nu si-a compostat biletul.

Apropo de bilet si compostatul lui: n-ai cum sa fii emigrant. In autobuz se urca doar pe la sofer, tot de la el iti si cumperi bilet daca nu ai sau daca n-ai avut timp sa iti achizitionezi din statie de la robotel si tot in fata lui il si validezi.

In tramvai se urca pe la orice usa. In cazul in care crezi ca nu apuci sa validezi biletul-abonamentul inauntru, nu-i nimic, ai si in statie compostor. Daca nu compostezi, cu orice varianta ai alege,  risti sa iei o amenda de la 33 de euro la 56 de euro si nu scapi caci, daca vine controlul, dai de 7-8 barbati, toti parca de la BGS, imbracati la fel si pusi pe taxat.

Oricand poti merge pe jos, lucru pe care il recomand cu incredere. E pacat sa ajungi intr-un loc atat de feeric si sa nu savurezi fiecare particica din capitala Coastei de Azur ( caci asa i se mai spune).

Promenade des Anglais

nice-france-nisa-poze-franta-vacanta-04

Faleza te intampina cu o briza de-a dreptul gadilicoasa (cum ar spune nepotii mei) , temperatura aproape ideala. Am avut noroc de 16- 18 grade Celsius.  In surdina se aude o vioara de la un domn care incearca sa faca un ban.

nice-france-nisa-poze-franta-vacanta-05

Orasul este pastelat si foarte curat. La orice pas, daca pari pierdut, cineva iti zambeste,  iti arunca o privire care parca iti spune „Lasa, totul va trece”.

Oricat de amarat ai fi, zilele iti par mai usoare doar cand priveti in jur. Ce-i drept, nu trebuie sa te uiti prea lung caci dai cu ochii de vitrinele stralucitoare ale brandurilor de lux care te-ar putea deprima imediat, dar si asta se poate intampla doar daca ai impresia ca haina il face pe om. Il poate schimba, nu zic nu, dar pana la urma tot omul face haina.

 

nice-france-nisa-poze-franta-vacanta-06

nice-france-nisa-poze-franta-vacanta-07

Dupa cum stiti, cand spui Franta spui branzeturi si vinuri rafinate. Zis si facut. N-am ratat nici eu ocazia sa nu degust cateva specialitati mai mult sau mai putin localnice. Un vin roze sec de la Cave Bianchi (muzeul vinului) m-a facut sa uit de orele petrecute in avion.

Niste branzeturi de la un market, recunosc a fost destul de dificil sa aleg doar cateva sortimente, pentru ca au nenumarate care iti fac cu ochiul si care chiar merita si care chiar nu sunt scumpe.

Am constat ca firma President este un fleac. O ceva, o branza, un cascaval, brie… de la aceasta firma porneste ca pret de la un euro.

Aaaaa iar in market, vinul sau sampania pot costa cat o sticla de apa la un litru si jumatate. Am observat asta dupa ce cersetorul din fata magazinului a intrat si a luat o sticla de sampanie si una de vin pe care a dat cativa zeci de eurocenti, pe care mai apoi le-a impartit frateste cu alti cersetori din fata magazinului care, ce credeti?! Evident, erau toti romani. Ei, dar si ei trebuie sa isi practice vechea meserie, asa ca treci usor peste moment si revii la impresionantul raion cu branzeturi.

nice-france-nisa-poze-franta-vacanta-08

nice-france-nisa-poze-franta-vacanta-09

nice-france-nisa-poze-franta-vacanta-11

Undeva la mijlocul bulevardului Promenade des Anglais, se afla unul dintre cele mai faimoase hoteluri de cinci stele din lume- Negresco.

Acesta este fondat, gandit, de un fiu al unui hangiu din BucureÈ™ti, pe nume Henri Negrescu, care ajungea la Monte Carlo in 1893 si incepea sa lucreze in restaurante. Apoi a ajuns directorul restaurantului Helder, mai tarziu directorul restaurantelor de la Cazinoul din Nisa si de la Cazinoul din Enghien-les-Bains asta in  1905.

Pe scurt a pornit de jos, a intalnit oamenii potriviti la momentul potrivit, a avut curaj, a vrut mai mult de la viata si a reusit. A vrut sa revolutioneze si sa se si imbogateasca, normal. Si a reusit. Sute de mii de franci i-a adus hotelul. N-a durat mult, asta pentru ca, odata cu Primul Razboi Mondial, Negrescu a pus la dispozitie hotelul celor raniti in atacuri, ba chiar a dispus si de bani pentru ajutorarea lor, urmand ca in scurt timp sa falimenteze. A murit la doar 52 de ani la Paris. Hotelul este in continuare unul dintre cele mai spectaculoase, diferenta o face cupola imensa din sticla.

nice-france-nisa-poze-franta-vacanta-12

nice-france-nisa-poze-franta-vacanta-13

Acropolis

Acropolis este un fel de Sala Palatului a lor. O sala de evenimente care a gazduit nenumarate, cele mai multe, conventii internationale.

Se afla la doar 7 km de Aeroportul d’Azur International Nice-Côte È™i o aruncătură de băț de la Muzeul de Modern & Artă Contemporană, Teatrul de la Nisa, Bibliotecii Regionale (Regional Library) È™i a oraÈ™ului de 4 stele hoteluri, Centrul de ConvenÈ›ii Acropolis a devenit o referință printre locuri dedicate congrese, conventii, târguri, expoziÈ›ii È™i de divertisment cu totul. 



Booking.com

nice-france-nisa-poze-franta-vacanta-15

nice-france-nisa-poze-franta-vacanta-16

As putea spune de bine pagini intregi dar prefer sa va las pe voi sa analizati.

Biletul de avion a costat in jur de 150 de euro dus-intors cu Tarom, chiar merita vazut acest oras. (P) Zboruri ieftine spre NISA FRANÅ¢A

nice-france-nisa-poze-franta-vacanta-17

Villa Massena – un palat costruit de un italian. Daca ai norocul sa fie inchis te poti relaxa in gradinile englezesti care inconjura minunata cladire.

nice-france-nisa-poze-franta-vacanta-18

nice-france-nisa-poze-franta-vacanta-19

nice-france-nisa-poze-franta-vacanta-20

Si pentru a vedea cu adevarat frumusetea orasului si pentru a te simti la inaltime o tura cu roata este ideala pentru oricare dintre variante.

Costa 7 euro si te invarte de vreo 5 ori dar trebuie sa fii imbracat bine- cam bate briza.

Daca tot am ajuns la Nisa am bananait un pic si la Cannes si la Monte Carlo, revin cu detalii.

Articole recente