Cheesecake cu capsuni si stafide

Orice este cu branza, ocupa primul loc in inima mea! Am invatat sa fac o reteta geniala si extrem de simpla, asa ca ti-o zic si tie. Bucatareala ar trebui sa fie simpla, gustoasa, pe placul oricui.

Cheesecake cu capsuni si stafide fara pic de blat si fara niciun pic de faina ori biscuiti. A venit prietena mea cea mai buna in tara (n.r Miki, plecata in Londra de 4 ani, pentru un trai mai bun), si m-am gandit sa fac papa bun. Si ea este inebunita dupa branza, iar asta dulce este pe primul loc. Inca n-am reusit sa detronez placinta mamei cu branza dulce si stafide, dar si cheesecake-ul meu a iesit bun. Nu ca ma laud eu, asa a zis lumea.

Asadar, pentru reteta cheesecake cu capsuni si stafide iti trebuie:

  • 10 oua
  • 1 kg de branza dulce proaspata
  • zahar dupa gust( eu am pus cam 100 de gr de zahar brun)
  • 200 gr de stafide aurii
  • 100 ml de smantana 12 % grasime
  • un pic de esenta de vanilie
  • 500 gr de capsuni

Cheesecake cu capsuni si stafideSecretul, ca in mai toate preparatele consta in temperatura produselor pe care le folosesti. Neaparat pentru deserturi, ouale sa fie la temperatura camerei. Daca sunt la temperatura, preparatul iese pufos si ingredientele se combina mult mai bine.

Si smantana am lasat-o un pic sa se mai incalzeasca, bineinteles si branza. Apropo, branza dulce am cumparat-o de la Kaufland si chiar a fost proaspata. Nu ma asteptam, sincer. Din pacate nu am cand sa ma duc in piata, asa ca ma rezum la cumparaturile facute in supermarket. Branza dulce a costat in jur de 15 lei. Tot de la Kaufland am cumparat si capsuni. Stiu, nu sunt ca cele romanesti, dar un pic de gust, tot au. Sunt importate din Grecia si in weekend o casoleta de 500 de grame era la oferta 5 lei. Smantana a fost vreo 3 lei.

Ouale cat sa fi fost? Cred ca 7 lei cartonul, iar stafidele au fost 6 lei. Zahar, esenta de vanilie, cred ca are oricine in casa.

Deci, in total a costat in jur de 40 de lei, credeti-ma ca asa cheesecake ieftin si dietetic, n-am facut niciodata. Nu ma injurati ca nu am facut poze si compozitiei despre care urmeaza sa va zic, dar mi-ar mai fi trebuit doua maini. Daca stiti unde gasesc doua maini dibace, de cumparat cu atasament rapid, va rog sa ma anuntati in privat.

Revenind, am folosit tava rotunda pentru tort – preferata mea – in care am pus hartie de copt. La aproape orice, folosesc hartia de copt. Cand pun unt ori ulei, mi se pare ca preparatul iese prea gras.

Acum e acum. Treaba „grea” acum incepe.

Cele 10 oua le-am spart si batut cu telul repejor. Apoi am adaugat zaharul si esenta de vanilie. Cu ceva timp inainte am pus un pic la hidratat stafidele in apa cu niste coniac 🙂

Dupa ce am batut bine ouale, am scurs stafidele, le-am incorporat si pe ele impreuna cu branza si apoi smantana. Toate odata. Le-am amestecat bine cu o lingura pana s-a format o compozitie smantoasa, ceva mai groasa.

Cheesecake cu capsuni si stafide

Cheesecake cu capsuni si stafide

Cheesecake cu capsuni si stafideAm pus totul in tava si am bagat cheesecake-ul in cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Dupa 20 de minute, timp in care prajitura incepe sa se inchege, am pus pe deasupra si capsunile taiate feliute.

Am bagat-o la loc in cuptor inca vreo 30 de minute si am crescut temperatura la 200 de grade.

Ei si la final, am lasat-o sa se raceasca un pic pe pervaz, cam 15 minute. Am inghitit un pic in sec, dar nu merge sa o tai daca e prea fierbinte. La final, explozia gustului! Asa bunatate rar mi-a iesit din maini.

 

 

 

Articole recente