Mazare cu rondele zdravene de carnati

Din cand in cand trebuie sa mai mancam si ceva mai gras. Astazi va prezint o reteta proprie : Mazare cu rondele zdravene de carnati.

DSC_0041[1]Poate ca nu par genul, dar carnatii sunt printre alimentele mele preferate atunci cand e vorba de mancare grasa si ceva mai nesanatoasa. Nu cei prajiti, in schimb. Imi plac carnatii pe gratar.

Asadar, m-am hotarat sa fac pentru prima data o mancare de mazare. Am zis sa fie atipica si atunci am preferat in loc de carne, sa pun carnati.

Aveam in frigider 3 carnaciori exceptionali de la tara (Buzau), bine afumati si facuti cu multa carne macra.

Prin congelator, niste mazare de la Edenia.

Nu sariti pe mine, dar este mult mai buna mazarea congelata decat cea la borcan.  Iar explicatia este simpla, cea congelata este culeasa cu cateva ore inainte de a ajunge in punga, cea la borcan are multe E-uri in zeama aia – de aceea are si termen „pana cand moartea ne va desparti” :)).

Revenind, din frigiderul magic, am scos doi morcovi, numai buni de ras.

DSC_0037_1[1]Si tot din frigiderul magic, am pus mana pe sosul de rosii, deja celebru, facut de mama. Nici mararul nu mi-a scapat printre degete. L-am tocat marunt si l-am lasat sa isi astepte randul.

In timpul in care cotrobai dupa ingrediente, apa deja fierbe pe plita. Am oparit un pic mazarea inainte, ca nu cumva sa se inmoaie in grasimea de la carnati.

DSC_0038_1[1]In alta oala, am pus carnatii un pic la mermelit. Am pus si capacul ca sa nu sara ceva pe faianta proaspat spalata.

Dupa ce carnatii s-au adunat un pic, practic s-au prajit in grasimea proprie, am adaugat si morcovii rasi, apoi am pus din nou capacul vreme de 3-4 minute.

Dupa ce s-au „muiat” (cum zicea mamaia) morcovii, am adaugat si sosul celebru de rosii.

Totul lasat sub capac 2 minute.

Dupa cele 2 minute am inceput sa arunc cu mirodenii, respectiv: piper, oregano, ghimbir, boia iute si … cam atat. Fara sare pentru ca aveau deja carnatii.  Am pus iar capacul, iar focul, respectiv nivelul plitei, l-am lasat la mediu, 4-5 (din 9).

DSC_0044[1]

Dupa alte 5 minute am adaugat si mazarea oparita si bine scursa.

Inca 2 minute sub capac si alte 5 minute fara capac. In cele 5 minute, care practic sunt cele in care gustul se echilibreaza, am pus si mararul care astepta de vreo 40 de minute sa fie si el luat in seama.

A iesit nebunie! Jur. Nu ca am gatit-o eu, dar chiar a iesit foarte bun si nici nu a fost extrem de gras. Iar ca mancarea sa intre bine, bine, neaparat un paharel de palinca adevarata de pruna.

Va recomand cu drag sa incercati reteta : Mazare cu rondele zdravene de carnati. Iar daca nu ai carnati de tara, merg foarte bine si cei de la „Radic” (se gasesc la Kaufland).

Mazare cu rondele zdravene de carnati

 

Articole recente