Trebuie sa ai in casa TURMERIC

Ce ti-e si cu internetul asta, pe zi ce trece afli o gramada de lucruri. Multe dintre ele ne ajuta, altele sunt de-a dreptul prostesti. Cum m-a ajutat Google-ul? Pai, prin prisma lui am descoperit condimentul numit „turmeric”.

O scurta istorioara:

• Turmericul este un condiment extras din radacina plantei Curcuma Ionga. Planta foarte populara in India. Este intrebuintat in alimente, in vindecare si in medicina ayurvedica, pentru a trata diverse afectiuni.
• de vreo 4000 de ani se stie despre beneficiile turmericului.
• contine multi anitioxidanti.

Cred ca imi ia cateva zile sa scriu despre toate beneficiile turmericului, asa ca o sa incerc sa scurtez si sa cuprind cele mai esentiale avantaje.

De altfel, va expun si cateva variante de tincturi ori licori care contin turmeric.

De pilda, o lingurita de pudra de turmeric si un pahar de lapte cald. Amestecam bine si bem o data pe zi. Detoxifica si curata organismul de microorganismele care ne dauneaza.
Amesteca pudra de turmeric (cam jumatate de lingurita) cu sucuri din fructe ori legume. De trei ori pe zi, cate un pahar inainte de masa, ajuta digestia.

Turmericul se gaseste sub diverse forme:
– picaturi
– pudra
– radacina.

Orice varianta ai alege este la fel de benefica.

Plantuta asta inhiba celulele canceroase, are efect antiinflamator, creste capacitatea ficatului de a elimina toxinele. Are proprietati antibiotice, antibacteriene, antivirale, de altfel imbunatateste circulatia, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer, calmeaza tusea sau durerile din gat. Doamne si cate alte beneficii mai are!
In alta ordine de idei, in cazul in care ti-e lene sa stai sa amesteci, sa faci tu diverse tincturi cu picaturi sau sa te chinui sa tai radacina de turmeric, exista pliculete de ceai pe care le gasesti in magazinele naturiste ori la Plafar. Sunt la fel de eficiente. Eu folosesc varianta pulbere, pe care o adaug in mancare. Are un gust usor piperat si un pic amarui. D-asta il prefer in mancare. Ce-i drept, isi mai pierde din proprietati daca gatesti turmericul.
Ca orice lucru folosit in exces, turmericul are si el contraindicatii. Daca depasesti dozele risti sa ai probleme gastrice.
Asa ca, fa bine si nu manca ori bea mai mult de 40 de grame pe zi. Bine, daca suferi de vreo afectiune, este bine totusi, sa intrebi un medic nutritionist. Cu siguranta, ca iti va da o doza exacta.

Spor la sanatate!

Articole recente