Valleta – o capitala plina de istorie

Daca ajungi in Malta trebuie sa cutreieri un pic si prin Valleta. Cladirile sunt cu adevarat spectaculoase. Arhitectura a fost pastrata cu sfintenie, doar cateva retusuri pot fi observate, fara ca aerul stravechi sa fie schimbat.

Pentru a ajunge in Valleta din Mellieha am luat autobuzul numarul 42. Te lasa chiar in centrul orasului, iar drumul pana in capitala este impanzit de privelisti care te fac sa nu bagi in seama cele aproape 60 de minute parcurse pana la destinatie.

Primul contact l-am avut cu stradutele inguste chiar din buricul Valletei. Cateva strazi pe care se poate circula si cu automobilul, insa te sfatuiesc sa mergi pe jos, asa ai ocazia sa te bucuri mai mult de ceea ce vezi.

9018

Drumul pana in Valleta cu autobuzul costa doar 2 euro si nu stai sa iti faci probleme ca nu gasesti loc de parcare sau nu stai cu grija vreunei amenzi cu care te poti trezi in cazul in care nu parchezi unde trebuie. In plus se conduce pe partea dreapta, ca in Anglia. Maltezii au fost ajutati cu vreo 30 de milioane de lire pentru a se „reface” dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Motiv pentru care o sa vezi ca sunt mai multe influente britanice in fiecare oras pe care ai sa il vezi.

La Valleta este o capitala aglomerata. Cei mai multi dintre oameni sunt turisti, daca faci un pic abstratie de imbulzeala, poti sa te bucuri pe deplin de ceea ce vezi. Faptul ca aceasta mica republica a reusit sa se faca recunoscuta si a putut sa isi pastreze traditiile, te face sa uiti de inghesuiala de pe ingustele strazi.

9019

9026

Maltezii sunt oameni calzi si primitori. Asta si pentru ca pe parcursul a unui an intreg, au parte de soare cat vad cu ochii. Se intampla foarte rar sa fie inorat sau sa ploua. Ghidul de la Malta Travel ne povestea ca cea mai scazuta temperatura a fost inregistrata undeva la 2 grade celsius. Asadar cine are parte de soare atat vreme n-are cum sa fie un om morocanos sau pricinos.

In capitala Maltei ai de vazut bisericile care sunt cu adevarat specatculoase, Parlamentul Maltez, muzee si bineinteles fortareata. In total sunt 320 de obiective turistice, asa ca n-ai cum sa te plictisesti, asta daca iti plac „pietrele” cum am tot auzit ca se spune.

Valleta este un oras foarte cochet si elegant, nu degeaba se spune ca este un perimetru construit de gentlemani pentru gentlemani.

9029

Auzind atatea lucruri frumoase nu puteam rata sa nu vad cetatea, motivul din cauza caruia Valleta este un oras fortificat. Un tur prin cetate m-a facut sa imi imaginez cel de-al doilea Razboi Mondial si sa retraiesc alaturi de Cavalerii Ioaniti lupta pentru supravietuire. De-a lungul timpului teritoriul a fost condus de mai multe puteri. Fenicieni, greci, cartaginezi, romani, bizantini, arabi si bineintele in ultima faza au fost condusi de Ordinul Cavalerilor Ioaniti.

9039

In pozele de mai jos iti poti face o idee despre ce inseamna sa vezi „pietre”. Parerea mea este ca cetatea merita vazuta cu desavarsire.

9042 9043904490509056 9051 90469052

Chiar ma bucur ca am ajuns sa vizitez aceasta tarisoara, daca nu era consultantul de la Best Tourism care sa ma convinga ca este un loc care merita vazut, nu m-as fi incumetat de una singura sa aleg aceasta destinatie de vacanta. Am putut sa ma bucur atat de soare si sa stau lepra cat si am avut ce vedea. In curand iti povestesc ce mancare si ce locuri absolut fabuloase am mai avut sansa sa vad si sa incerc.

Kissessss!

 

Articole recente