Vin fiert – reteta
Ma uit pe geam si constat ca revenim cu pasi repezi la obiceiurile de iarna. Nu, nu ma refer la afumat carnati, slanina sau impachetat sarmale, ci la licoarea magica – vin fiert.
Am constat ca are nenumarate proprietati :). In afara faptului ca este un analgezic exceptional, poate trata si psihicul, consumat in cantitati mici. Cum? O sa ma intrebati. Simplu. Este recomandat un pahar de vin rosu pe zi, chiar si in stare „cruda” pentru ca are multi antioxidanti, minerale, vitamine, previne aparitia cheagurilor de sange, echilibreaza colesterolul, dar ajuta si la imunitate.
Cand zic un pahar pe zi, inseamna 50 ml.
Acum nu e un capat de tara daca depasesti doza, insa, nu o face zilnic, caci dai in altele, iar daca mai ai si probleme cu tensiunea ori cu inima, medicii spun ca n-ar fi bine sa bei deloc.
Dar, sa va spun reteta mea de vin fiert. Am descoperit-o dupa multe combinatii si am ajuns la concluzia ca este cea mai sanatoasa si ceva mai slaba, in grade. Ce sa zic, am stricat cativa litri de vin pana am gasit cea mai gustoasa varianta.
Reteta vin fiert:
1,5 l sau 2l de vin rosu – eu prefer Merlot, asta daca nu am prin casa vreun vin capatat de la tara. Sincer, cel de tara este cel mai bun, dar sa fie natural, fara conservanti ajutatori.
400 de grame de cirese din compot
2 mere taiate cubulete
o portocala taiata cubulete
o lingura de zahar
o lingura rasa de scortisoara
10 gr de cuisoare
Poti inlocui zaharul cu mierea daca iti place mai mult la gust. De altfel, reteta clasica, descoperita cica, prin Evul Mediu, este cu miere.
Nu pun mult zahar pentru ca isi pierde din proprieteti. In plus, zaharul in exces- stiti voi- „dauneaza grav sanatatii”.
Se face in felul urmator, pun vinul pe foc, la foc mediu, ori la treapta 7 (pentru plita cu inductie) sau foc iute, treapta 9 (pentru plita cu inductie), daca pofta e prea mare.
Las pana incep sa iasa niste aburi, nu trebuie sa dea in clocot, altfel scoti tot alcoolul din vin.
Dupa ce au inceput sa iasa aburii, pune zaharul. Ar trebui sa se formeze un fel de spuma pe deasupra.
Apoi, in ordinea de pe tricouri: marul, ciresele, condimentele si portocala la final- inca vreo 3-4 minute la foc mediu.
Taraaam, numai bun de servit!