Vinerea Mare… Bineinteles ca suntem o tara plina de traditi. Daca nu noi, atunci cine? Pentru ca voi sarbatori si Pastele Ortodox, am inceput sa ma informez un pic. Am aflat o gramada de obiceiuri si traditii pe care trebuie sa le respect azi, in Vinerea Mare. Sper sa imi iasa. Poate va intereseaza si pe voi ce aveti voie sa faceti si ce nu.

Asadar am descoperit o gramada de chestiuni interesante, dupa cum urmeaza:

  • este zi de post negru, adica nu se mananca toata ziua si se bea doar apa.
  • nu este bine sa mananci urzici si nu este bine nici sa folosesti otetul. Pe cruce, Mantuitorul a fost batut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu otet
  • nu ai voie sa coci
  • n-ai voie sa speli
  • n-ai voie sa muncesti de niciun fel

Este o zi in care crestinii tin doliu. Vinerea Mare, Vinerea Patimilor, Vinerea Pastilor, Vinerea Seaca, conform bibliei, este ziua in care Iisus Hristos a fost rastignit si a murit.

Mai sunt lucruri pe care nu ai voie sa le faci astazi. Mai mult la tara, sunt traditii si obiceiuri care inca se pastreaza cu sfintenie. In Vinerea Mare se evita a se lucra agricol. Taranii nu merg la camp, nu seamana si nu fac alte activitati asemanatoare. Aceasta zi se mai numeste Vinerea Seaca si pentru ca tot ce se seamana astazi, nu rodeste.

Tot azi, nu se sacrifica pasari sau animale. Este bine ca acestea sa fie facute din timp, daca doriti ca pe masa de Paste sa aveti preparatele specifice.

In Vinerea Patimilor nu se spala si nu se coase ori nu se face curatenie.

Cei superstitiosi, nu se tund in Vinerea Mare. Se spune ca daca mergi la frizer, cineva din familie va muri. Cu toate acestea, in anumite zone ale tarii, cum este Moldova, se spune ca daca mergi la frizer, o sa fii ferit de boli si poti scapa de anumite afectiuni.

Asadar, este o zi in care trebuie sa cam stam cumintei. Sper ca v-ati aprovizionat frigiderul din timp si ca ati pregatit inca din Joia Mare cu cele trebuincioase.

Va urez de pe acum Paste Fericit, tuturor!