Turnul din Pisa * Italia

Cat traiesti este bine sa strangi amintiri. Cu asta ramanem. Cu poze, imagini vii si trairi frumoase. Daca as putea si mi-as permite, mi-as dori sa stau intr-o continua vacanta. Sa am o vacanta interminabila cu no limit card si cu no limit memorie la telefon respectiv aparatul foto.

Vara aceasta, printre altele, am ales si Italia. Sunt locuri si locatii frumoase peste tot in lumea aceasta si este pacat daca ai ocazia sa nu umbli si sa vezi cat mai mult posibil. 

Asa se face ca de aceasta data am ajuns sa vizitez Turnul din Pisa. Acel turn stramb sau in bataia vantului cum il stim cu totii din auzite ori carti.

Turnul din Pisa a fost initial o greseala de calcul a unui constructor, as spune eu. Dupa mai multe citiri am ajuns la o concluzie reala decat cea care se da ca explicatie a inclinatiei lui. 

Găsește bilete de avion ieftine spre Pisa

Constructorul nu a luat, de fapt, in calcul solul pe care a dorit sa inceapa aceasta constructie inalta de 56 de m. 

Solul nu tocmai stabil, dar si din cauza materialelor folosite in 1160 (cu aproximatie), atunci cand a inceput constructia, nu exista tehnologie pe masura grandiozitatii proiectului. Drept urmare dupa ce au ridicat doar cateva nivele s-a constat ca o ia la vale practic, toata cladirea. Au inceput mai apoi sa gaseasca solutii. Iar italienii au reusit abia in 2001 sa declare turnul din Pisa ca fiind unul stabil si propice a fi deschis publicului larg. 

Asa se face ca din 2001 milioane de oameni din toata lumea vin sa viziteze turnul care parca sta sa cada pe ei. 

turnul din pisa

In tot orasul Pisa nu ai mare lucru de vazut. Acest turn este punctul principal de atractie si apoi Domul. Domul din Pisa este o alta cladire somptuoasa si frumoasa din punct de vedere arhitectural. O data in viata merita sa mergi si sa te delectezi in gradina care sustine aceste frumoase atractii din Italia. 

turnul din pisa-domul

Apoi, daca mai ai chef de o plimbare in doar o ora si un pic ajungi la Firenze (Florenta). Acolo chiar ai ce sa vezi. Iti povestesc despre Firenze in curand. 

Cat despre Pisa, turnul din Pisa si Domul. Mai multe nu am de spus. Sunt atractii de vazut pe afara si de dat check pe lista ca le-ai vazut si pe acestea. Sa le vezi si pe interior?

turnul din pisa-domul

Merita doar daca nu prinzi o coada incomensurabila cum am prins eu. Am preferat decat sa stau cu orele la cozi sa fac doar cateva poze de exterior. 

Frumos si asa mai cu seama ca vremea a tinut cu noi. 

Turnul din Pisa- Check!