Veliko Tarnovo, un oras cetate

Veliko Tarnovo… Un oras cetate din Bulgaria, un oras care spre surprinderea mea chiar merita vazut. 

Nu sunt fan Bulgaria asta pentru ca am auzit prea multe povesti nu tocmai frumoase despre. Am auzit atatea rele incat la un moment dat gandeam ca si daca ar fi pe moca tot nu as pasi pe meleaguri bulgaresti. 

Si totusi, mi-am luat inima in dinti si am ajuns sa descopar un orasel cu adevart minunat. Veliko Tarnovo este departe de toate povestile cu rau facatori pe la colturi sau alte mai cine stie ce povesti am auzit eu.

Din Bucuresti pana in Veliko Tarnovo faci doar 3 ore ceea ce este minunat. Decat sa stai in coloana pana in Predeal sau pana la Mamaia, prefer sa trec vama de o suta de ori. Stai mai putin la vama decat la intrare in Busteni, sincer.

In fine, sa las rautatile si sa iti spun ce mi-a placut: linistea. Este un oras linistit si curatel. Cam multe drumuri in lucru, dar in rest este foarte frumos. veliko tarnovo _3Din centru, pe jos pana la Fortareata Tarevet faci in jur de 15 minute, iar pe drum poti sa treci si pe strada Samovodska, o straduta unde mestesugari iscusiti inca isi fac treaba. Tot pe aceasta strada Samovodska gasesti de la chilipiruri la oale, strachini si alte acareturi chiar dragute atat de luat acasa cat si de facut cadou. Cumva este un centru vechi de-al nostru, fara cafenele si cu multe magazinase pline de diverse suveniruri. 

 

Ajuns la Fortareata Tarevet vezi ca trebuie sa platesti 6 leva pentru intrare. Ceea ce nu este deloc mult. Insa ia in calcul vremea si ora la care te duci pentru ca fortareata este situata pe o colina unde bate soarele intens si poti face insolatie daca nu ai grija. 

veliko tarnovo_2

Preturile din Veliko Tarnovo sunt foarte bune. Cel mai mult pe o masa, o masa bogata zic, cu tot ce trebuie am dat in jur de 50 leva. iar mancarea a fost extraordinara. N-am mancat atat de bine si priveliste frumoas si servirea foarte in regula, niciunde in Europa asta mare. 

veliko tarnovo

Shtastliveca se numeste restaurantul, iti recomand cu cea mai mare incredere sa mergi sa degusti orice iti pofteste inima,. In trei zile am mancat doar aici asta pentru ca totul a fost foarte bun. 

Si daca vrei distractie de noapte, crede-ma, aici in Veliko Tarnovo gasesti ce iti trebuie.