Chec aperitiv cu branza si dovlecel
Iubesc placintele, checurile, ori briosele aperitiv. Sunt usor de facut, rapide si extrem de gustoase. Poti sa le prepari un chec rapid, cu o gramada de ingrediente pe care le ai deja in casa.
Asadar, eu am ales sa prepar un chec aperitiv cu branza si dovlecel. Dupa cum bine stiti, nu fac in fiecare zi cumparaturile dar cand merg la „piata” (nu, nu merg la piata. Merg rar, pentru ca se inchide prea devreme, asadar piata e doar o forma de a spune). Cand merg la piata, ma asigur sa cumpar suficiente provizii pentru o saptamana. Asa ca am luat din „frigiderul porno”, am cel mai simpatic frigider :), un dovlecel mediu, 400-450 gr de branza de vaci, usor sarata, 3 oua mari, 250 gr de iaurt cu 3,5% grasime.
Apropo, am auzit atatea povesti despre iaurt si grasimea pe care o are, incat am tras singura o concluzie. Cel cu 0% grasime, parca n-are niciun gust si cica este si plin de E-uri rele. In schimb, cel cu ceva mai multa grasime, nu zic sa mancati iaurt cu 10% grasime, dar sa aiba macar peste 3% grasime, cica ar fi mai bun, respectiv sanatos.
Revin la ingrediente, pe langa cele de mai sus am pus si in jur de 100 ml de ulei, cam 100 gr de faina integrala si bineinteles mirodenii.
Ador condimente si imi place sa le folosesc cu grija.
Nu imi place sa schimb gustul rau asa ca am folosit pentru checul aperitiv cu branza si dovlecel cate putin din urmatoarele:
- sare
- piper
- oregano
- marar uscat
Cantitatile ar fi: mai mult oregano, foarte putina sare, piper mediu, iar marar suficient cat sa dea gust.
Am folosit marar uscat pentru ca am constat ca are oricum mai mult gust decat cel de la supermarket, care inca nu este chiar cel romanesc.
Am folosit o tava/ forma pe care o folosesc si la cozonac. Am pus hartie de copt in tava. Hartia de copt este rai in bucatarie. Nu trebuie sa lipseasca. Asa, tavile sau oalele pot ajunge la o viata lunga si nici nu te mai chinui sa freci la ele cand le speli.
Am luat ouale, faina, uleiu, iaurtul si condimentele si le-am amestecat binet cu telul pana s-a format o smantana ceva mai grosuta. Apoi am faramitat branza intre degete. Inainte de toate, am ras dovlecelul pe razatoarea mare cu tot cu coaja. Coaja are multe vitamine, asa ca nu fugiti de ea.
Am stors bine dovlecelul si l-am adaugat in toata compozitia. Tips: daca n-ai timp sa scurgi bine dovlecelul, pune ceva mai multa faina. Eu o prefer pe cea integrala, are eliberare treptata, caloric vorbin si nu este nici asa nociva pentru organism.
Fie, va mai spun un secret 🙂 Am pus si in jur de 200 gr de cascaval, usor afumat. Am luat de la o firma noua frantuzeasca, nu imi vine acum exact in minte numele, dar va spun pe viitor. Foaaaaarte bun, cascavalul asta! L-am taiat cubulete mici si l-am aruncat si pe el in compozitie.
Toata nebunia am pus-o in tava si apoi in cuptorul incins in prealabil, la 180 gr circa 35 de minute.
In functie de cuptor, va recomand sa lasat preparatul „chec aperitiv cu branza si dovlecel” pana se rumeneste bine pe deasupra. Posibil sa va para ars, dar va asigur ca nu este. Daca nu este suficient de rumenit deasupra, nu este facut la interior. La acest preparat, testul cu scobitoarea nu se aplica. Branza se topeste oricum si nu iti poti da seama daca este suficient de copt. Asa ca ramane doar ochiul arbitru oficial.
Am scos preparatul – chec cu branza si dovlecel si l-am lasat sa se odihneasca in jur de 30 de minute. Apoi este numai bun de servit. Va urez pofta buna!