Cuscus cu bunatati
Da, cu bunatati! Sau mai bine zis cu ce gasesti prin frigider si iti face cu ochiul.
Ajung acasa si incepe sa ma „urle”. Ma uit in frigider: „Ce sa mananc eu? „. < Cuscus cu bunatati > Ma apuca rapid panica si usor ma transform intr-o „diva”. Cum din casa nu imi prea lipseste cuscusul, iau cutia si o pun in fata ochilor. Nu, cuscusul nu era in frigider, ci in dulap. Cand mi-e foame rau sunt mai mult decat rapida. Deshid iar frigiderul, pun mana pe niste frunze de valeriana, un pic de busuioc verde si un sos de rosii cu salvie, facut de mama.
Pe blatul din bucatarie troneaza o bomboniera unde in loc de bomboane am diverse fructe oleaginoase. Aleg cateva nuci, le pun de-o parte. Ma uit la tot ce am reusit sa adun, imi trag atitudinea de bucatar si ii dau bataie!
Pun tigaia pe foc (foc mediu sau nivelul 6 la plita cu inductie). Trantesc nucile si un strop de ulei de masline extra virgin, neaparat- extra virgin. In cele doua minute pana sa se rumeneasca un pic nucile, toc valeriana si busuiocul.
Imi place verdele si mai ales imi place mararul. Spre bucuria mea, am gasit in ladita frigiderului si o legatura de marar. Rup vreo trei fire zdravene, le toc marunt si le pun laolalta cu busuiocul si valeriana.
Tot ce a fost verde am aruncat peste nucile un pic rumenite din tigaie. Si am uitat sa va zic, am gasit in frigider si niste capere. Am pus si cateva din acelea.
Verde, verde dar trebuie si un pic de condiment. Piperul este de baza in casa asa ca il presar si pe el in tigaie. Ce mai gasesc eu prin dulapul cu mirodenii? Pai, gasesc susan. „Sa-l folosim, zic.” Cam o lingurita de susan, nu mai mult, ca sa avem totusi un echilibru al gustului.
Spre final, sosul de rosii cu salvie. Sosul de rosii este un deliciu, mai cu seama ca legumele au fost culese cu truda din gradina, iar el a fiert ca la carte in curtea de la tara, vara trecuta.
„Totusi, ii lipseste ceva…” Ii lipsea ceva consistenta. Ok, au si nucile proprietati dar parca ar mai merge ceva. „Cand mi-e foame, mi-e foame!”. Deschid iar frigiderul si in spate, ascuns, descopar cascavalul „Mimolette” (cel portocaliu, il gasiti la Mega Image si este in jur de 13 lei). Sub el, „Graviera Cretan” ( o branza exceptionala, greceasca, din lapte de oaie, pe care o gasiti tot la Mega Image- in jur de 25 de lei). Nu ma omor dupa branza de oaie, dar aceasta din urma nu are gustul acela tipator.
Doua felii, le tai cubulete si le arunc peste sosul care s-a format in tigaie.
Mod de prezentare? Cum doreste fiecare. Mie imi place sa se imbine gusturile, asa ca am amestecat un pic sosul cu cuscusul simplu.
Sincer? Chiar gustos si satios. Si cred ca nici nu am abuzat de grasimi sau sper, macar.
Ce sa va zic, a durat 15 min sa fac toata treaba asta.
Decat sa mananci prostii, mai bine prepari ceva rapid adica : cuscus cu bunatati.