Dorada la cuptor, gustul acceptat
Nu-mi place pestele! Nu-mi place deloc pestele! Dar cineva m-a convins ca din cand in cand niste carnita alba nu strica. Mai cu seama ca merge perfect cu un pahar de vin alb fin. Practic, asa am fost convinsa 🙂
La fiecare masa fastuoasa lumea manca peste, eu refuzam cu sila pe fata. Insa, de ceva timp, apetitul mi s-a dezvoltat si am inceput sa accept, ce-i drept doar dorada. Am incercat sa gasesc o varianta de a-l gati in asa fel incat sa nu-i simt gustul. Pe mine asta ma termina, gustul de peste. Si asta este numai din cauza mamei mele. Cand eram mica, daca tii tu minte, erau pastilele acelea cu ulei de peste. Eu, pentru ca nu puteam sa le inghit, mi se pareau prea mari, ajungeam sa le sparg in dinti. Gustul era oooorrrriiiibiiiil! Si din acest motiv ani de zile nu am mancat peste.
M-am pacalit de cateva ori cu pestele acela pangasius, dar am tot citit diverse care spun ca nu e peste si ca este ceva care n-ar trebui mancat. In caz ca nu stiai, ar fi bine sa nu mananci Pangasius never ever. Este practic un mormoloc facut in eprubeta si crescut cu niste chestii chimice.
Ma rog, asa am ajuns la Dorada. A si iti mai vand un pont, in cazul in care nu ai cum sa ajungi la Selgros ori Metro pentru a cumpara peste, mai ai o varianta chiar la coltul casei tale. Cu sigurnat ai pe langa casa ori in drum spre casa un Lidl. La Lidl gasesti fara probleme dorada si este chiar ok.
De ce imi place dorada? Nu are oase asa multe si nu are oase mici, iar gustul de peste poate disparea cu doar cateva ingrediente simple.
Cum sa faci dorada la cuptor in doar 30 de minute?
Este o reteta super simpla, care ii pacaleste si pe cei mai sceptici in privinta pestelui.
Reteta dorada la cuptor:
- bineinteles ai nevoie de peste care trebuie sa fie eviscerat, stii asta deja;
- sare;
- piper;
- o lamaie;
- busuioc;
- cimbru;
- ulei de masline ;
Spala bine pestele inainte de a-l prepara. Dupa ce ai spalat bine pestele, presara in interior un pic de sare, apoi taie lamaia felii si pune-le in burta pestelui. Pe deasupra arunca inca un strop de sare, piper, cimbru, busuioc si stropeste un pic cu ulei de masline.
Acum vine smecheria sau mai bine zis secretul. Pui pestele intr-o punga magica, aceea care se leaga la gura, fa-i 3-4 gauri si pune-o intr-o tava la cuptor.
Cuptorul trebuie sa fie preincalzit la 170 de grade.
Dupa 30 de minute iti vei linge degetele. Lasa-l vreo 5 minute sa respire si apoi te poti apuca de el. De pofta si foame n-am mai avut rabdare sa asez frumos pestele pe o farfurie, asa ca l-am ciugulit direct din tava. Pofta buna!