Pierzi, castigi… Negustor te numesti! M-am dus si eu ca tot omul la piata sa cumpar una alta, printre care niste mere. Eh, vezi tu, nu este atat de simplu sa cumperi niste mere de la „piata”.

Am pus mana pe mere sa mi le aleg si sare ca ars negustoru’ spunandu-mi: „Hei, ce faci?  Pai, nu e asa, nu ti le alegi tu, ti le pun eu. Nu ti le alegi tu!”. Si eu zic: „Cum? Pai, sunt la piata! Imi aleg ce vreau.”

Si el zice: „Nici vorba! Iti pun eu. Daca vrei sa iti alegi du-te la supermarket!”.

Evident ca m-am enervat, am lasat balta merele si mi-am vazut de treaba mea. M-am dus la supermarket, practic la Mega Image ca sa imi cumpar mere fara ca negustorul sa mi le aleaga el. 

Am stat si m-am gandit mai apoi la ceea ce mi-a zis negustorul: „Nu ti le alegi tu…”. Revoltata, bineinteles. Am ajuns acasa si am stat si m-am gandit per ansamblu… Pana la umra nu alegem noi nimic. Practic, ni se ofera sau nu. Practic, ni se raspunde cerintelor sau nu. 

In viata ma refer. Asa este si in viata. Nu esti tu negustor, tu esti cel care cere. Uneori esti si negustor, dar mai rar. Cand esti negustor ai prea multe pe cap si nu stii sa analizezi, sa vezi dincolo de ceea ce ti se arata.Ai de pierdut dupa parerea mea. Fiecare client conteaza. Poate fi unul care „iti face ziua” sau mai mult…

Cand esti tu cel care cere, este cu totul altceva. 

Tu ceri si…Ti se ofera sau nu. Cert este ca pentru un kilogram de „mere”, ajung la concluzia ca trebuie sa lupti pana in panzele albe, mai nou. Pe vremuri nu era chiar asa. Acum…Trebuie sa lupti sau nu. Negustorul poate fi foarte dur asa ca poate…trebuie sa renunti. Asa ca mine! Am renuntat sa ma lupt cu negustorul cel rau care nu intelegea ca pe mine, totusi, „merele” ma faceau fericita. 

In ziua de azi prea putin conteaza ce ii face fericiti pe unii, altii, important este doar sa iti vezi scopul (ca negustor, zic), atins, si poti merge mai departe, la somn, linistit. 

Fericirea si negustorul nu mai sunt ce au fost o data… Vremuri apuse. Cum zice si Tudor Chirila: „De mult, tare de mult…”.

Stau si ma intreb: „Ca negustor, ce castigi daca ai atitudinea asta?”.