Piept de rata cu sos de sfecla si cipsuri

Nu mananc prea multa carne si cu atat mai putin rata. Atat de mult mi-a laudat-o lumea incat am zis: „Ce dom’ne eu nu pot sa fac piept de rata?”. Fara prea multe cunostinte in bucatarie, m-am pus pe treaba. Dupa mai multe cautari pe internet si cu mult curaj am luat pieptul de rata si am inceput sa il presar, ca la carte, doar cu sare si piper.

DSC_0007[1]Pieptul de rata nu este atat de greu de gatit pe cat credeam,

Am tot fugit de piept de rata pentru ca am auzit ca este super scumpa, insa, am gasit-o la Lidl la doar 13 lei – 400 de gr. Buna oferta.

Practic sunt doi piepti maricei.

Am spalat bine carnea si am lasat-o pana a ajuns la temperatura camerei. Apoi, am pus mirodeniile – sare si piper.

Am crestat un pic pielita, ca sa se patrunda grasimea.

Pieptul l-am aruncat in tigaia incinsa mediu si l-am pus pe partea cu pielita prima data. El are oricum o gramada de grasime, drept urmare nu mai este nevoie sa ungi tigaia cu ceva.

3-4 minute pe o parte, alte 3-4 minute pe partea cealalta. Daca nu iti place carnea in sange, cum nici mie nu imi place, te sfatuiesc sa pui un capac si mai lasi carnea sa se patrunda inca vreo 5 minute.

DSC_0010[1]

Dupa cele 5 minute am crestat un pic si in profunzime pieptul, ca sa fie si mai bine facut. Am pus capacul la loc. Zeama, care nu arata extraordinar, si-o lasa de la sine. Spre final am aruncat vreo 100 de ml de vin rosu si am pus capacul la loc ca sa se infuzeze bine.

DSC_0006[1]Dupa inca vreo 5 minute, carnea este bine patrunsa si gata de servire. Pentru un plus de fragezime, am mai pus cate o feliuta mica de unt peste fiecare piept si am lasat-o inca 2 minute.

Cand ma apuc sa gatesc fac totul deodata. Asa ca de obicei incep cu ce se face cel mai greu. De data asta- garnitura. Am zis sa fie calorii si drept urmare am asezonat langa piept, cartofi.

Ca sa nu fie nici calorii prea multe, am preferat sa ii tai rondele si sa ii bag la cuptor. Drept urmare au iesit niste cipsuri.

In 40 de minute am facut cele mai delicioase cipsuri home made. Cartofii bine spalati si curatati de coaja, i-am pus in tava, pe o folie de copt. Pe deassupra am stropit cu ulei de masline si mirodenii dupa gust. Eu am pus: sare, piper, cimbru, rozmarin, susan si un pic de oregano.

Dupa ce am bagat la cuptor cartofii, am pregatit sosul pentru toata nebunia. Ca gusturile sa se contopeasca bine am zis in loc de salata clasica, sa fac o salata-sos din sfecla si ciuperci.

Cum? Nimic mai simplu. Pentru 4 persoane am folosit o sfecla medie, 6 ciuperci maricele.DSC_0011[1]

Sfecla data prin razatoare, ciupercile taiate feliute. Am pus intr-o tigaie cam 10 gr de unt, apoi ciupercile, iar peste – capacul. Ca sa iasa apa bine. Dupa 5 minute, am pus si sfecla. Mirodenii? Piper si ghimbir pudra si cam atat pentru sosul asta.

La final am pus si un strop de otet de visine.

Asadar, in total avem in jur de o ora. 40 de minute cartofii – cips.

cipsuri home made la cuptor

20 de minute pieptul de rata si 10 minute sosul de sfecla cu ciuperci.

In final, arata cam asa in farfurie.

Piept de rata cu sos de sfecla si cipsuri - Damiana Paun

Piept de rata cu sos de sfecla si cipsuri

Un adevarat festin, dar aveti voie doar o data pe luna, asa dezmat! Pofta buna.

Articole recente