Ziua Mondiala a Apei!

world-water-dayApa este vitala. Iti vine sa crezi? Chiar pe 22 Martie este sarbatorita Apa. De ce sa nu sarbatorim lichidul fara de care nu am putea trai? Pai, de ce nu! Ca o gluma, sa ciocnim un pahar in cinstea Apei.

Ziua Mondiala a Apei ma intristeaza, totusi. In secolul in care accesul la resursele vietii ar trebui sa fie extrem de simplu si cu atat mai mult accesul la apa, in multe locuri din lume, pare ca lucrurile sunt inca undeva in Evul Mediu.

Ma apuca nervii si daca as avea puterea, poate parea infantil dar chiar asa face asta daca as avea posibilitatea. As crea surse de apa potabila peste tot in lume. As crea surse gratuite, mai exact.

Imaginati-va cum ar fi sa ne razboim de-a dreptul pentru o picatura de apa. Stiu povesti din Maroc, reale, despre oameni care se bucura si fac o sarbatoare daca primesc o simpla sticla cu 2 l de apa potabila. Sunt studii care arata ca niciun om nu poate trai fara apa mai mult de 3 zile. De altfel, este cumva o regula de 3:  putem rezista 3 minute fara aer, 3 ore fara adapost pe timp de viscol si pana la 3 saptamani un om rezista fara mancare.

Totusi, cel mai dur cred ca este sa nu ai apa. Imaginati-va cum este atunci cand, un vecin face o lucrare la tevi si automat opreste apa in tot blocul. Cumva fara sa bagi in seama prea mult, iti vine sa iti iei campii cand iti amintesti ca ai vrea sa speli o cana sau te apuca pe tine sa faci un dus, intri in baie si cucu apa.

Fie, poate ca fara apa curenta, te mai obisnuiesti. Mai pui o galeata sa se umple cu picaturile de la ploaie, ca pe vremuri, dar cand vine vorba de apa potabila, lucrurile se cam schimba.

Asa ca, asta chiar ar fi un motiv sa sarbatorim! Si asa petrecem pentru cele mai ciudate zile, de ce sa nu fie party in cinstea Zilei Mondiale a Apei?

Am aflat cu aceasta ocazie si care este concentratia ideala dupa care trebuie sa ne ghidam atunci cand cumparam apa plata din comert, dupa cum urmeaza:

– nivelul scăzut de sodiu, mai mic de 20 mg/l;
– nivelul scăzut de nitraÈ›i, mai mic de 4 mg/l;
– conÈ›inutul scăzut de reziduu fix la 180 grade Celsius, mai mic de 500 mg/l;
– nivelul scăzut de calciu, mai mic de 100 mg/l.

Pana la urma fiecare dintre noi , daca urmareste cifrele de mai sus, poate decide ce apa sa cumpere.

Articole recente