Ce mancam vara? Tzatiki!

TzatikiCaldurile astea imi amintesc de Grecia. Grecia, automat tzatiki! Este cea mai racoroasa si delicioasa salata pe care o stiu. Merge cu aproape orice preparat din carne sau legume si se prepara super usor.

Mai mult de atat, ii trebuie super putine ingrediente asa ca in perioada asta cred ca oricine are in casa un castravete, ceva smantana si un catel de usturoi. Asta e varianta simpla la care eu, bineinteles, am adaugat o nota de originalitate.

Asadar, ajunsa acasa, infometata la maximum si fara nicio pofta de mancare din cauza caldurii. Nu stiu daca tie ti se intampla la fe, dar mie, din cauza temperaturilor ridicate imi scade pofta de mancare. Si nu ca nu mai e nicio pofta si poate ca si din acest motiv n-am prea gatit in ultima vreme, dar nici o idee nu am despre ce sa mai mananc in asa fel incat sa nu-mi fie greata dupa, ori sa ma lesine. Asa am ajuns la salata tzatiki. Castravetii sunt legume usoare, zic eu, care in ciuda faptului ca nu au foarte multe proprietati nutritive, sunt gustosi si suficient de hranitori in functie de  combinatii.

Tzatikiiiii cu smantana nici prea grasa, nici prea slaba, 12 % grasime, e suficienta. Am ales smantana de la Albalact, mi se pare ca e genul de smantanata care chiar are gust de smantana. Pentru un castronel am folosit in jur de 200 de gr de smantana. Pentru cantitatea aceasta de smantana am folosit doi castraveti medii (slava cerului ca s-au facut la tara castravetii. Mi-a adus mama cei mai crocanti castraveti). Le-am taiat coaja, in caz ca este amara. Am lasat doar doua fasii de coaja. I-am ras pe razatoarea mare si apoi i-am stors bine.

Tzatiki

Tzatiki fara usturoi? Nu merge. Chiar daca nu imi place, ma cam doare stomacul din cauza lui, am pus un mic catel de usturoi. L-am pisat bine si l-am azvarlit si pe el in castron. Am amestecat si acum momentul condimentelor.

Stii ca imi plac condimentele. Am descoperit la Mega Image un borcan cu arpagic uscat, tocat marunt. Un varf de deget cat sa dea o aroma de ceapa dar foarte subtila. Pe langa acest condiment, am pus bineinteles, un varf de sare si nelipsitul piper.

Am mancat practic tzatiki cu paine. Daca era si calda painea, era de vis. A mers si asa.

Pofta buna!

 

 

Articole recente