Placinta cu susai si telemea de vaca
Susai, cu siguranta ati auzit in copilarie. Asta daca ati mai cutreierat pe dealuri pe la tara. De curand, mi-a adus mama un manunchi zdravan de susai de la tara. L-am pus in frigider si am uitat de el cateva zile. Nu stiam sincer ce sa fac cu el. Ma gandeam ca o salata de susai e prea simplu si nici nu poate fi considerata un fel principal de mancare.
Susaiul are foarte multe proprietati: vitamina C, saruri minerale, potasiu. Buruiana asta, ca asa este pana la urma, poate ajuta mult sanatatea. Poti scapa de pietrele la rinichi, vindeca boli ale vezicii biliare, te poate scapa de astm, tuse sau chiar de febra.
Este o planta cu multe caracteristici pozitive drept urmare nu trebuie sa lipseasca din alimentatie mai ales in perioada asta. Este o plantuta sezoniera, asa ca e bine sa o procuri cand apare, iti intareste imunitatea, lucru mare in vremurile noastre. Cred ca d-aia bunicii nostrii erau atat de zdraveni. Mancau ce trebuia mancat, cand trebuia mancat.
Revenind, am preparat o placinta cu susai si telemea de vaca. V-am mai zis, sunt fan placinte. Cred ca sunt oaresce americanca la origini :)) As vrea eu.
Cum am facut placinta? Mai intai de toate tin sa va spun ca placinta cu susai si telemea am copt-o in doar 30 de minute si in alte 5 minute am preparat compozitia.
Rapid si eficient, asta este cheia succesului unui stomac fericit.
Asadar, am folosit urmatoarele ingrediente de baza:
- 3 oua mari
- 150 de grame faina integrala
- 100 ml ulei
- 100 ml de supa de legume
Apropo de supa de legume. Evident ca nu am stat sa fierb legume, sa le dau prin blender si asa mai departe. Am gasit la Mega Image o supa extraordinar de buna si foarte practica, de la Casino.
Am preferat sa folosesc faina integrala pentru ca imi pare mai satioasa si mai sanatoasa.
Susai am folosit in jur de 400 de gr de frunze, mai exact. Le-am spalat bine si apoi le-am tocat. Nu foarte marunt, altfel se face ciulama cand amesteci.
Cred ca este un preparat foarte bun pentru copiii. Este gustos si mai ales nutritiv.
Am mici secrete pe care trebuie sa vi le impartasesc, dar le-am folosit spre final.
Am spart cele 3 oua intr-un castron mare, apoi am pus faina, uleiul, supa de legume si amestecat bine pana s-a format o smantana, sa zic, mai groasa. Daca vi se pare ca e prea moale, adaugati un pic de faina. Apoi, am pus susaiul tocat nu foarte marunt.
Telemea de vaca – am folosit cam 200 de gr. Nu foarte sarata, sarea nu este buna. Am ras telemeaua de vaca si am adaugat-o in compozitie.
Acum vine secretul. Pentru un plus de savoare am pus o cutie de mascarpone, cativa muguri de pin si in jur de 50 de gr de mix de seminte din toate felurile.
Condimente? Pai cum sa nu. Am pus piper, un varf de sare si turmeric. Sunt suficiente doar acestea, altfel schimbi prea mult gustul.
Am amestecat bine toate acestea si le-am pus in tava tapetata cu hartia de copt (nu trebuie sa lipseasca hartia de copt din bucatarie).
Am bagat tava in cuptor vreme de 30 de minute, cuptorul incins dinainte, bineinteles, cam 30 de minute la 190 de grade.
Am scos placinta cu susai si telemea de vaca din cuptor si am lasat-o sa se odihneasca vreo 20 de minutele. Ce sa va zic, am infulecat apoi vreo 3 felii. Nu m-am putut abtine, a iesit delicioasa.
Pofta buna!